Tvarohová štola
TVAROHOVÁ ŠTOLA
400g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 180g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200g másla, 250g měkkého tvarohu, 2 vejce, 40g vlašských ořechů, 40g loupaných mandlí, 100g sušených meruněk, 100g rozinek, šťáva a kůra z 1/2 citrónu
Prosijeme mouku, prášek do pečiva a moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr a promícháme s máslem, tvarohem, vejci a šťávou a kůrou z půlky citronu. Pořádně prohněteme (já obvykle potřebuji víc mouky, než je v receptu, takže přisypávám a přisypávám, až je těsto tak akorát a nelepí se - záleží na tom, jak je vodnatý tvaroh). Až získáme kompaktní hmotu, přidáme do ní nadrobno nasekané mandle, oříšky a sušené ovoce. Opět prohněteme. Z hotového těsta vytvarujeme oválnou štolu, položíme ji na plech, na nějž jsme si předtím připravili pečící papír a dáme péci do předem vyhřáté trouby. Ještě horkou, upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem (lze vynechat, ale takto chutná štola ještě o třídu lépe).